تفاوت دیسک کمر با سیاتیک چیست؟ (علائم + روش تشخیص)
یکی از مهمترین سوالاتی که در رابطه با بیماری ستون فقرات مطرح میشود، این است که تفاوت دیسک کمر با سیاتیک چیست؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که تفاوت عمده این دو عارضه در علائم آنها است. به همین دلیل معمولا این دو عارضه، اشتباه گرفته میشوند.
اما باید بگوییم که تفاوتهای قابل توجهی در نوع درد، محل و شدت آن وجود دارد، که هر دو عارضه را از یکدیگر متمایز میکند.
معمولا دیسک کمر به دلیل بیرونزدگی و یا پارگی دیسک بین مهرهها ایجاد خواهد شد. علائم این بیماری نیز شامل درد در قسمت پایین کمر، انتشار درد به پا و باسن، گزگز یا بیحسی در پا و همچنین کاهش انعطافپذیری ستون فقرات میشود.
علائم سیاتیک نیز به فشار یا التهاب عصب سیاتیک مربوط است. دردهای سیاتیک، به صورت تیرکشنده از قسمت باسن به پشت ران،ساق پا و کف پا انتشار پیدا میکند.
همچنین از دیگر علائم سیاتیک میتوان به ضعف عضلانی، احساس سوزن سوزن شدن و درد مداوم پا اشاره کرد.
بهتر است بدانید که دیسک کمر میتواند علت اصلی سیاتیک باشد. اما تمام سیاتیکها ناشی از دیسک کمر نیستند. به همین دلیل شناخت تفاوت دیسک کمر با سیاتیک، موضوع بسیار مهمی است.
تفاوت علتهای دیسک کمر و سیاتیک چیست؟
همانطور که در بخش قبل نیز اشاره کردیم، شناخت تفاوت دیسک کمر با سیاتیک چیست؟ به درک بهتر هر دو عارضه کمک بزرگی خواهد کرد. اگرچه در اکثر موارد، دیسک کمر و سیاتیک همراه یکدیگر بروز پیدا خواهند کرد، اما هر یک از آنها منشا متفاوتی دارند.
علت بروز دیسک کمر
به طور کلی علت دیسک کمر، به دلیل فشار یا فرسایش مهرهها است. به عنوان مثال بلند کردن اجسام سنگین، نشستن طولانی مدت، افزایش سن، ضعف عضلات کمر یا حتی ژنتیک باعث بیرونزدگی و پارگی دیسک بین مهرهای خواهد شد.
در واقع در این حالت، این دیسک بیرون زده به اعصاب مجاور فشار وارد میکند و باعث ایجاد درد خواهد شد.
علت ایجاد سیاتیک
در مقابل نیز علت بیماری سیاتیک به فشار یا تحریک مستقیم عصب سیاتیک مربوط خواهد شد. این فشار نیز به خاطر دیسک بیرون زده، اسپاسم عضلات، تنگی کانال نخاعی و تومورها و آسیبهای مستقیم وارد شده به ستون فقرات است.
البته مهمترین نکته در رابطه با سیاتیک این است که سیاتیک یک علامت است نه بیماری مستقل. اما دیسک کمر یک بیماری ساختاری است که نشاندهنده وجود مشکلی در مسیر عصب سیاتیک است.
این مشکل میتواند منشاهای مختلفی داشته باشد که در ادامه قصد داریم تا به صورت کامل آن را بررسی کنیم.
دیسک کمر چیست و چه علائمی دارد؟
دیسک کمر از جمله مهمترین اجزای ستون فقرات است؛ که بین مهرهها قرار داشته و همانند یک ضربهگیر عمل میکند. در واقع هر دیسک از هسته ژلهای درونی و حلقه فیبری بیرونی تشکیل میشود. زمانی که به هر یک از این حلقه و هستهها آسیبی وارد شود و یا این ساختار دچار مشکل شود؛ به آن بیرونزدگی یا فتق دیسک گفته میشود.
در واقع علائم دیسک کمر به محل آسیب و شدت آن بستگی خواهند داشت. به عنوان مثال و در اکثر موارد، فرد آسیب دیده در ناحیه پایین کمر، دچار درد میشود. این موضوع باعث میشود که فرد در قسمت باسن، ران و ساق پا نیز احساس درد داشته باشد. دقت داشته باشید که این درد با فعالیتهایی همچون نشستن طولانی، خم شدن و بلند کردن اجسام سنگین تشدید خواهد شد.
در رابطه با سوال تفاوت دیسک کمر با سیاتیک چیست؟ باید بگوییم که علائم مختلف دیگری باعث ایجاد تفاوت بین این دو عارضه میشوند. به عنوان مثال، بیحسی، گزگز در پا، ضعف عضلانی، کاهش دامنه حرکتی و احساس سنگینی در پاها.
همانطور که اشاره کردیم، در صورتی که دیسک به عصب سیاتیک فشار وارد کند، علائم سیاتیک نیز بروز پیدا خواهند کرد. به همین دلیل تشخیص به موقع و شروع سریع درمان، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این موضوع باعث میشود که از آسیبهای بلند مدت و پیشرفته جلوگیری کنید.
سیاتیک چیست و چگونه عصب سیاتیک درد میگیرد؟
به طور کلی به دردی، درد سیاتیک گفته میشود که در اثر فشار و تحریک عصب سیاتیک ایجاد شده است. بهتر است بدانید که سیاتیک بلندترین و ضخیمترین عصب بدن است. این عصب از پایین کمر شروع شده، از باسن و پشت ران عبور کرده و تا پایین ادامه دارد. در واقع زمانی که این عصب تحت تاثیر قرار میگیرد، درد سیاتیک ایجاد میشود.
علت دردهای سیاتیک معمولا به دلیل فشار ناشی از بیرونزدگی دیسک کمر، تنگی کانال نخاعی، التهاب عضلات و آسیبدیدگی ناحیه کمر است. این فشار باعث ایجاد اختلال در عملکرد عصب و انتقال سیگنالهای پا میشود. علائم سیاتیک نیز شامل درد تیر کشنده از باسن به پشت ران، ساق پا و کف پا میشود. این درد در یک سمت بدن حس میشود و با سوزن سوزن شدن، بیحسی یا ضعف عضلات پا همراه است.
همانطور که در ابتدای مقاله نیز به این موضوع اشاره کردیم، سیاتیک یک بیماری نبوده و نشانه ای از مشکل زمینهای است. به همین دلیل باید برای درمان موثر و به موقع آن تلاش کنید. برای این کار باید علت اصلی فشار به عصب سیاتیک را به درستی شناسایی و درمان کنید. حال که پاسخ سوال تفاوت دیسک کمر با سیاتیک چیست؟ را دریافت کردید، بهتر است روشهای تشخیص و درمان آن را بررسی کنیم.
روشهای تشخیص دیسک کمر و سیاتیک
بعد از شناخت فرق دیسک کمر با سیاتیک باید به سراغ روشهای تشخیص هر یک از این عارضهها بروید. در واقع برای درمان موثر مشکلات ستون فقرات، ابتدا باید روشهای تشخیص دیسک کمر و سیاتیک را به درستی بشناسید.
هرچند که این دو مشکل، از علائم مشابهی برخوردارند، اما باید آن را به صورت دقیق تشخیص و درمان کرد.
اولین مرحله برای تشخیص دیسک کمر یا سیاتیک، معاینه بالینی توسط پزشک متخصص ستون فقرات یا مغز و اعصاب است.
پزشک متخصص با بررسی وضعیت درد بیمار، الگوی انتشار آن، قدرت عضلانی بیمار و واکنشهای عصبی میتواند احتمال دیسک کمر یا سیاتیک را تشخیص دهد.
در مرحله بعدی باید برای تشخیص دقیقتر بیماری از روشهای تصویربرداری پزشکی استفاده شود.
- MRI: یکی از بهترین روشها برای تشخیص بیرونزدگی دیسک، التهاب و فشار بر عصب سیاتیک، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی میباشد.
- سی تی اسکن: برای بررسی ساختار استخوانی و کانال نخاعی باید از دستگاه سی تی اسکن استفاده کرد.
- عکسبرداری با اشعه ایکس: برای اینکه متوجه شویم تفاوت دیسک کمر با سیاتیک چیست؟ باید آن را توسط دستگاههای هوشمند بررسی کنیم. به همین دلیل برای ارزیابی وضعیت کلی ستون فقرات میتوان از اشعه ایکس استفاده کرد.
- تست نوار عصب و عضله: بهتر است برای بررسی عملکرد عصبی و تشخیص محل آسیب عصب سیاتیک، از تست نوار عصب و عضله استفاده شود.
در نهایت نیز باید بگوییم شناخت تفاوت دیسک کمر با سیاتیک منجر به تشخیص سریع و صحیح بیماری خواهد شد.
در این صورت میتوان از آسیبهای جبرانناپذیر جلوگیری کرد و مسیر درمان را نیز هموارتر کرد.
درمان دیسک کمر مهمتر است یا سیاتیک؟
برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که نوع بیماری، شدت علائم فرد و حتی علت اصلی درد فرد، در درمان دیسک و سیاتیک بستگی خواهد داشت.
البته باید بگوییم که هدف درمان هر دو عارضه، بهبود حرکت فرد، کاهش درد و بهبود وضعیت دیسک خواهد بود.
اما در مقابل درمان دیسک، درمان سیاتیک قرار دارد که بیشتر بر کاهش التهاب و آزادسازی فشار از روی عصب سیاتیک متمرکز میشود.
درمان سیاتیک شامل دارو درمانی، فیزیوتراپی، تمرینات کششی و در موارد حاد جراحی میشود.
دقت داشته باشید که نکته مهم در این باره، این است که درد سیاتیک معمولا به علت دیسک کمر ایجاد میگردد. به همین دلیل در صورتی که منبع درد عصب سیاتیک دیسک باشد، اول باید دیسک را درمان کرد تا علائم سیاتیک نیز درمان شوند.
در نهایت نیز باید بگوییم که مشاوره با پزشک و تشخیص دقیق و به موقع آن بهترین مسیر درمانی محسوب میشود.
جمعبندی: تفاوت دیسک کمر با سیاتیک؛ کدام را جدیتر بگیریم؟
به عنوان سخن آخر و برای اینکه به صورت دقیق به سوال تفاوت دیسک کمر با سیاتیک چیست؟ پاسخ دهیم؛ باید بگوییم که دیسک کمر، بیماری ساختاری بوده که منشا دردهای سیاتیکی است. دردهای سیاتیک، علامتی عصبی ناشی از التهاب یا فشار عصب سیاتیک است.
به طور کلی شناخت تفاوت هر دوی این عارضهها نقش بسیار مهمی را در پیشگیری از آسیبها دارد.
به عنوان مثال در صورتی که علائم، علت و روشهای درمان هر یک از این عارضهها را بدانید؛ میتوانید به راحتی آن را تشخیص و درمان کنید.
البته دقت داشته باشید که هر دو عارضه نیاز به درمان و مراقبت تخصصی دارند، اما در اکثر موارد درمان دیسک کمر باعث بهبود سیاتیک نیز خواهد شد.
حال در صورتی که علائم مشابهی را مشاهده کردید، بهتر است سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک به صورت تخصصی، تشخیص دقیق و به موقعی را به شما ارائه میدهد.
در صورتی که قصد دریافت اطلاعات بیشتری در این خصوص دارید، میتوانید با شمارههای درج شده تماس بگیرید.
پیام بگذارید