درمان پای پرانتزی کودکان چگونه انجام میشود؟ آیا آنها نیاز به درمان دارند؟
فهرست مطالب مقاله. |
درمان پای پرانتزی در کودکان
فیلم پای پرانتزی در کودکان
آیا کودک شما پای پرانتزی دارد؟
برای پاسخ دادن به این سوال لازم است در مرحله اول علائم و نشانههای وجود این اختلال در پا را معرفی کنیم. در حالت کلی، پای پرانتزی در کودکان به شرایطی گفته میشود که در صورت تماس دو قوزک پا به هم، زانوها از هم فاصله داشته باشند. به عبارت دیگر، در صورت جفت شدن پاها، بین زانوها فاصله و نوعی قوس مشاهده شود. در این صورت باید برای درمان پای پرانتزی کودکان اقدام کرد.
با توجه به میزان قوس و انحنا در بین زانوها میتوان پای پرانتزی را درجه بندی کرد. این درجه بندیها عبارتند از؛
- پای پرانتزی خفیف: فاصله بین دو کندیل داخلی ران حدود ۲.۵ سانتی متر است.
- پای پرانتزی متوسط: فاصله بین دو کندیل داخلی ران بین ۲.۵ تا ۵ سانتی متر است.
- پای پرانتزی شدید: فاصله دو کندیل داخلی ران بیش از ۵ سانتی متر است.
برای دریافت اطلاعات و خرید : کفش طبی برای کف پای صاف کودکان
مسئله بسیار مهمیکه درباره پای پرانتزی کودکان وجود دارد این است که این اختلال هنگام رشد استخوانها در سالهای ابتدایی زندگی کاملا طبیعی است. در برخی موارد نوزادان و کودکان زیر دو سال پاهای پرانتزی دارند که به مرور زمان بهبود پیدا میکند. در برخی موارد نیز تا بزرگسالی همراه آنها خواهد بود و باید درمان شود.
پنجه کبوتری از دیگر علائم پای پرانتزی است.
مهمترین روش تشخیص این عارضه را در قسمت قبل گفتیم. اما این مشکل نشانه دیگری نیز به همراه دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. کودکانی که دارای پنجه کبوتری هستند باید هرچه سریعتر تحت درمان پای پرانتزی کودکان قرار بگیرند. پنجه کبوتری زمانی ایجاد میشود که پنجه پاهای کودک به سمت داخل متمایل باشد. اگر کودک راه برود، هنگام قدم زدن، میتوان متوجه این موضوع شد. این مشکل در نوزادان نیز وجود دارد و با شکل ظاهری پاهایشان قابل تشخیص است.
روشهای تشخیص طبی پای پرانتزی
پزشکان متخصص در این زمینه تجربه بسیاری دارند. بنابراین در همان ابتدا میتوانند متوجه پرانتزی بودن پای یک کودک یا شخص بزرگسال بشوند. اما علاوه بر آن پزشک برای شروع روند درمان پای پرانتزی کودکان از متدهای تشخیصی زیر نیز استفاده میکند.
- بررسی علائم پای پرانتزی نظیر پنجه کبوتری، درد، مشکل در دویدن یا راه رفتن.
- بررسی وجود بیماریهایی چون راشیتیسم، بلانت و سایر مواردی که ریسک پرانتزی شدن پا را افزایش میدهند. ممکن است برای تشخیص بیماریها آزمایشهایی چون تست خون تجویز شود.
- بررسی زمینه ژنتیکی و سابقه پرانتزی بودن پاها در خانواده.
- عکسبرداری.
نحوه تشخیص پای پرانتزی در کودکان به چه صورت است؟
برای تشخیص پای پرانتزی در کودکان روش های مختلفی وجود دارد. یکی از متداول ترین راه های تشخیص این عارضه مشاهده فاصله بین پاهای کودک است. از کودک خواسته می شود که پاهای خود را جفت کند و اگر بین زانو های آن فاصله ای غیر عادی وجود داشته باشد، پزشک تشخیص پای پرانتزی را می دهد.
روش دیگر استفاده از اشعه ایکس است. اشعه ایکس در تشخیص محل ناهنجاری و در تعیین و تشخیص زوایای پای پرانتزی نیز کمک می کند. انجام معاینات دوره ای برای تشخیص پای پرانتزی در کودکان بسیار کاربردی است زیرا در این دوره حالت پای کودک با روند آهسته ای تغییر می کند. پزشک می تواند با دنبال کردن این تغییرات به تشخیص برسد.
گاهی ممکن است پای پرانتزی به دلیل کمبود ویتامین D یا کلسیم در بدن کودک باشد. با انجام معاینات و آزمایشات می توان به این تشخیص رسید و اگر بیماری به دلیل کمبود ویتامین D باشد، پزشک مصرف مکمل ها را برای کودک تجویز می کند. از جمله روش های دیگر تشخیص پای پرانتزی در کودک MRI و CT اسکن می باشند.
مطالب تکمیلی و نمونه کارهای ما را در اینستاگرام مشاهده کنید
شایع ترین علت پای پرانتزی در کودکان
برای درمان پای پرانتزی کودکان چه اقداماتی باید انجام شود؟
برای درمان پای پرانتزی در کودکان با توجه به درجه آن و گروه سنی کودک راهکارهای مختلفی وجود دارد که در ادامه آنها را ارائه دادهایم.
برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره ی پای پرانتزی در کودکان به سایت دکتر بهنام سلیمانی مراجعه کنید
درمان پای پرانتزی در کودکان با ورزش چگونه است؟
انجام ورزش به صورت متوالی علاوه بر اینکه به درمان پای پرانتزی بزرگسالان کمک می کند، برای درمان پای پرانتزی در کودکان نیز بسیار موثر می باشد. از آنجا که کودک به تنهایی قادر به انجام بعضی تمرینات ورزشی نیست، بنابراین والدین باید به کودک خود کمک کنند.
یکی از ورزش های کششی به این صورت است که کودک خود را از پشت بخوابانید و هر دو پای آن را خم کنید و رو به داخل بکشید تا جایی که زانوی کودک به شکمش برسد. یوگا و پیلاتس نیز روش های موثری در درمان پای پرانتزی کودک می باشد.
یکی دیگر از ورزش های مناسب برای کودک به این صورت است که پاهای کودک را روی هم قرار دهید، سپس یکی از دستان را زیر گردن ببرید و با استفاده از دست دیگر آن را بگیرید. اینگونه ورزش ها به تقویت عضله های کمر بسیار کمک می کند.
به طور کلی درمان پای پرانتزی در کودکان با ورزش کردن روش کاملا بی خطری است و هزینه های ناشی از عمل های جراحی را ندارد. نکته ای که در این نوع درمان وجود دارد این است که نباید کودک خود را زیادی خسته کرد و فواصلی را برای استراحت کودک قرار دهید.
بیشتر بدانیم از : درمان پای پرانتزی در بزرگسالان گروه ادونس کلینیک
برای درمان پای پرانتزی کودکان در طب سنتی چه توصیه هایی می شود؟
در طب سنتی برای درمان پای پرانتزی در کودکان خوردن بعضی از خوراکی ها توصیه می شود. سنجد دارای کلسیم بسیاری است از این رو در تقویت و جلوگیری از پوکی استخوان بسیار موثر است. از دیگر روش های درمان پای پرانتزی کودکان در طب سنتی خوردن برگ چغندر است. برگ چغندر در پیشگیری و نیز درمان پوکی استخوان موثر است.
اما مصرف هر کدام از این مواد برای کودکان دچار عارضه پای پرانتزی باید با مشورت پزشک صورت گیرد و در صورت موافقت، آنها را به کودک خود بدهید.
کنترل وزن نوزاد در رحم مادر
با توجه به نوع و میزان شدت این عارضه پا راه حلها و روشهای مختلفی برای درمان پای پرانتزی کودکان وجود دارد. از آنجا که پیشگیری همیشه بهتر از درمان است، در نتیجه باید در دوران بارداری مادر به این مشکلات بیشتر توجه شود. جنین در دوران بارداری بیشتر بخاطر بیماریهایی از قبیل دیابت دوران بارداری اضافه وزن پیدا میکند. این موضوع باعث میشود فضای کافی برای چرخش و حرکت جنین در رحم وجود نداشته باشد. مادران در این دوران باید به صورت مرتب تحت مراقبت قرار گیرند تا از رشد بیش از حد جنین و چاق شدن او جلوگیری کنند.
فیلم درمان عقب زدگی زانو در کودکان
مصرف ویتامین D و تغذیه سالم
لازم است بدانید که کمبود ویتامین D از دیگر عوامل بروز پای پرانتزی در کودکان است. از دوران نوزادی باید به تغذیه کودکان توجه ویژه شود و مکملهای غذایی (در صورت تجویز پزشک) مصرف گردد. با تغذیه و استفاده از مکملهای میتوان پیشگیری و درمان پای پرانتزی در کودکان را انجام داد. تغذیه مناسب همچنین از اضافه وزن کودک پیشگیری میکند و یکی از راههای درمان پای پرانتزی کودکان به شمار میرود.
انجام تمرین اصلاح پا پرانتزی در کودکان
پس از تشخیص میتوان زیر نظر افراد حرفهای تمرینهای ورزشی متعددی را برای درمان پای پرانتزی در کودکان انجام داد. البته میزان اثر بخشی این تمرینها به درجه پرانتزی بودن پاها بستگی دارد. بنابراین ممکن است برای درجه متوسط و شدید نتیجه مطلوبی دریافت نشود. البته ماساژ درمانی زیر نظر فیزیوتراپ میتواند تاثیر بهتری بر روند درمان داشته باشد. ورزشهایی مانند یوگا میتوانند به اصلاح فرم پاهای شخص کمک کنند.
استفاده از کفش طبی
پس از مراجعه به پزشک برای درمان پای پرانتزی کودکان و نوجوانان، ممکن است استفاده از کفشهایی با کفی طبی تجویز گردد. نوع کفش و کفی با توجه به گروه سنی فرد و میزان پرانتزی بودن پا تعیین میشود. بنابراین بهتر است برای این کار از راهنمایی پزشک متخصص استفاده کنید. استفاده از کفش یا کفی نامناسب نه تنها در درمان پای پرانتزی تأثیری ندارد، بلکه ممکن است باعث بروز مشکلات جدیدتر نیز بشود.
جراحی زانو
همانطور که گفته شد در اغلب مواقع انحراف و قوس در زانو نوزادان و کودکان با رشد آنها برطرف میشود. اما در برخی از مواقع ممکن است کاملا عکس این قضیه رخ دهد. به عبارت دیگر، ممکن است میزان فاصله بین زانوها به مرور زمان و با سرعت بیشتری افزایش پیدا کند. بنابراین بعد از مدتی منجر به درد در کف پا، عدم تعادل در کودک و زمین خوردنهای پیاپی و ایجاد ظاهر نامناسب در پاها خواهد شد. در این شرایط به تشخیص پزشک ممکن است برای درمان پای پرانتزی کودکان، جراحی زانو صورت گیرد.
سایر متدهای جراحی
از روشهای دیگری نیز برای اصلاح و درمان پای پرانتزی در کودکان و نوجوانان استفاده میشود.
- اگر فرد در سن رشد یا بلوغ باشد، میتوان از جراحی هادی رشد استفاده کرد. در این روش قطعه فلزی در زانوی بیمار کار گذاشته میشود تا روند رشد زانو و استخوانها به حالت طبیعی ادامه داشته باشد.
- جراحی همی اپی فیودز نیز به طور کلی برای اصلاح فرم زانو انجام میشود. البته این متد برای همه کودکان کاربرد ندارد و بیشتر برای افرادی استفاده میشود که مشکل در یکی از پاهای آنها ایجاد شده است. در این روش جراحی رشد یکی از مفاصل متوقف میشود و مفصل دیگر به رشد خود ادامه میدهد. در این صورت اختلاف موجود میان آنها از بین میرود.
استفاده از زانو بند مخصوص (بریس)
از دیگر روشهای درمان پای پرانتزی کودکان میتوان به استفاده از زانوبندهای مخصوص به نام بریس اشاره کرد. این نوع زانو بند برای کودکان در سنین پایین تجویز میشود و تاثیر مناسبی بر روند درمان خواهد داشت. اما این متد درمان برای افرادی که در سنین نوجوانی و بزرگسالی هستند، تاثیر زیادی نخواهد داشت.
علاوه بر موارد فوق، اگر وجود بیماری بلانت و ریکت علت اصلی رخ دادن پای پرانتزی در نوزادان و کودکان باشد، پزشک مراحل خاصی را برای درمان در نظر میگیرد.
در مرکز ادونس کلینیک خدمات دیگری هم برای کودکان شما ارائه میگردد که از جمله آن میتوان به اسکن کف پا اشاره کرد.
بیشتر بدانیم از : علت درد سینه پا
بهترین سن برای درمان پای پرانتزی کودکان
با توجه به اینکه میزان انحراف و قوس در زانو نوزادان چقدر است، میتوان زمان مناسب برای مراجعه به پزشک را مشخص کرد. در حالت کلی اگر نوزاد زیر ۲ سال با این مشکل مواجه باشد و میزان قوس بین زانوها زیاد نشود، جای نگرانی وجود ندارد و به مرور برطرف خواهد شد. در غیر این صورت، اگر احساس کردید که میزان پرانتزی بودن پاها در حال افزایش است، بدون توجه به سن نوزاد باید به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورتی که فرزندتان علائم زیر را دارد، باید برای درمان پای پرانتزی کودکان اقدام کنید.
- زمانی که پای پرانتزی در سنین بالای هفت سال ایجاد شده است.
- زمانی که پای پرانتزی تا سن هشت سالگی بهبود پیدا نکرده است.
- زمانی که کودک احساس درد میکند.
- زمانی که مشکل در یکی از پاهای او وجود دارد.
برای دریافت اطلاعات و خرید : کفش دیابت از گروه ادونس کلینیک
جمع بندی
برای درمان پای پرانتزی کودکان باید به فاکتورهای مختلفی توجه کنید. پیش از هر چیز باید بدانید که آیا کودک نیازی به درمان دارد یا خیر. بنابراین پیش از هر چیز علائمی که در این مقاله گفته شد را بررسی کنید. اگر پرانتزی بودن پای کودک شما طبیعی است، نیازی به پزشک نخواهید داشت. در مقابل اگر پرانتزی بودن پا به عنوان یک اختلال شناخته شود، به یک پزشک متبحر برای درمان نیاز خواهید داشت. در غیر این صورت احتمال دارد این اختلال در تمام طول زندگی با فرد همراه باشد و مشکلاتی برای او ایجاد کند.
در مجموعه ادونس کلینیک (گروه متخصصین ارتوز و پروتز سلیمانی) بهترین پزشکان این حوزه فعالیت میکنند. همچنین تمامی تجهیزات برای درمان پای پرانتزی کودکان و بزرگسالان در این مجموعه به فروش میرسد. ما به شما در از بین بردن این اختلال کمک میکنیم. در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر میتوانید به صورت آنلاین یا تلفنی با ما در ارتباط باشید.
در حالت کلی، پای پرانتزی در کودکان به شرایطی گفته میشود که در صورت تماس دو قوزک پا به هم، زانوها از هم فاصله داشته باشند. به عبارت دیگر، در صورت جفت شدن پاها، بین زانوها فاصله و نوعی قوس مشاهده شود.
انجام ورزش به صورت متوالی علاوه بر اینکه به درمان پای پرانتزی بزرگسالان کمک می کند، برای درمان پای پرانتزی در کودکان نیز بسیار موثر می باشد. از آنجا که کودک به تنهایی قادر به انجام بعضی تمرینات ورزشی نیست، بنابراین والدین باید به کودک خود کمک کنند. یکی از ورزش های کششی به این صورت است که کودک خود را از پشت بخوابانید و هر دو پای آن را خم کنید و رو به داخل بکشید تا جایی که زانوی کودک به شکمش برسد. یوگا و پیلاتس نیز روش های موثری در درمان پای پرانتزی کودک می باشد. یکی دیگر از ورزش های مناسب برای کودک به این صورت است که پاهای کودک را روی هم قرار دهید، سپس یکی از دستان را زیر گردن ببرید و با استفاده از دست دیگر آن را بگیرید. اینگونه ورزش ها به تقویت عضله های کمر بسیار کمک می کند.
.سلام مطالب خیلی خوبی بود