در طراحی کفی طبی نیاز به رعایت یکسری نکات است. برخی از افراد به صورت حرفه ای ورزش می کنند. برخی از افراد در طول روز ساعت ها مجبور به ایستادن هستند و برخی دیگر نیز در حال رفت و آمد طولانی مدت هستند. طراحی کفی طبی برای این افراد باید با توجه به میزان فشاری که به پا وارد می شود صورت بگیرد.
پادکست طراحی کفی طبی
در طراحی کفی طبی نیاز است عملکرد ساق پا ارزیابی شود، موقعیت تاندون ها بررسی شود و همینطور می بایست مچ پا و عضلات بهبود یابند.
سرفصل های این مقاله:
- طراحی کفی طبی
- طراحی کفی طبی برای سنین مختلف
- افرادی که حتما نیاز به کفی طبی دارند
- طراحی کفی طبی اختصاصی
- طراحی انواع کفی طبی
- طراحی کفی طبی نرم و شکل پذیر
- طراحی کفی طبی فانکشنال
- طراحی کفی طبی ورزشی
- کفی ها از نظر جنس
- طراحی کفی طبی مواج
طراحی کفی طبی برای سنین مختلف
روال ساخت و طراحی کفی طبی متفاوت است. در بسیاری از کلینیک های فنی ارتوپدی دیده می شود که موقعیت راه رفتن فرد ارزیابی می شود، کف پا لمس می شود و طبق تجربیات پزشک طراحی صورت می گیرد اما روش های پیشرفته تر که ما پیشنهاد می کنید اندازه گیری نیرو و فشار کف پا در حالت ایستاده توسط دستگاه های مخصوص مانند اسکن است. البته که این میزان فشار در وضعیت حرکت نیز سنجیده می شود و پس از آن طراحی کفی طبی صورت می گیرد.
زمانی که میزان توزیع فشار کف پا به واسطه امکانات گرافیکی ارزیابی شود یک سری اطلاعات کفی و کیفی به دست می آید که می تواند دقیقتر نتیجه دهد.
حال سوال اینجاست که طراحی کفی طبی برای چه سنی مناسب است؟ آیا کودکان نیاز به کفی دارند؟
موضوع از این قرار است که از سنین پایین، پای کودک باید بتواند در موقعیت درستی قرار بگیرد و در واقع به کفش مناسب عادت داشته باشد. نیاز است که فضای کافی برای سینه و پنجه پا وجود داشته باشد و به مچ پا فشار وارد نشود. از سوی دیگر متخصصین معتقد هستند که استفاده از کفی طبی برای افرادی که تغییر شکل در آن هنوز در وضعیت ثابت دیده نمی شود گزینه بسیار مفید و اثر گذاری است.
کودکان می توانند به واسطه کفی های طبی مشکلات مربوط به انحراف زانو و انحراف پاشنه و صافی کف پا را تا حد زیادی از بین ببرند.
افرادی که حتما نیاز به کفی طبی دارند!
کسانی که درگیر ناهنجاری های متحرک هستند. مثلاً کسانی که از صافی کف پا رنج می برند.
افرادی که درگیر ناهنجاری های ثابت هستند. این افراد معمولاً درد زیادی را تحمل می کنند و نیاز است با طراحی کفی طبی، توزیع فشار به صورت یکسان در همه بخش ها صورت بگیرد.
افرادی که درگیر خارپاشنه هستند و یا بخش زیر پاشنه پای آنها با درد زیادی همراه است.
یک نکته جالب اینکه طراحی کفی طبی برای کودکان سنین 7 الی 12 سال می تواند از تغییر شکل پا جلوگیری نماید. این افراد می توانند از کفی پای استاندارد استفاده کنند و اگر درگیر اضافه وزن هستند میزان فشار به یک بخش فقط وارد نمی شود و شامل همه بخش ها شده و می تواند جلوی آسیب را بگیرد.
برای اطلاعات بیشتر راجع به علت درد کف پا کلیک کنید
طراحی کفی طبی اختصاصی
طراحی کفی طبی اختصاصی برای بیمارانی مناسب است که نیاز به کفی های مخصوص به خود دارند و در واقع باید قالب درستی از کف پا گرفته شود. این قالب ها میزان ناهنجاری ها و نقص هایی که در پا وجود دارد را نشان می دهد. به طور کلی یک سری نرم افزارههای خاص وجود دارد که از کف پا اسکن می گیرد و بررسی صورت می گیرد که فشار ناشی از بد شکلی پا در کدام بخش به صورت خنثی است و نیاز است به رفع اصلاح ناهنجاری ها خواهد بود.
طراحی انواع کفی طبی
اگر بخواهیم کفی های طبی را دسته بندی کنیم دو دسته کلی وجود دارد. دسته اول کفی های عملکردی هستند و دسته دوم کفی های سازگارکننده (راحتی).
اگر پا درگیر وضعیت بیومکانیکی غیر طبیعی باشد نیاز به کفی های عملکردی برای حمایت از پاها است. این مدل از کفی ها اغلب شامل جنس پلاستیک پلیمری هستند و انحراف مچ پا را کاهش می دهند و به سمت خارج می برند. این مدل از کفی ها برای پاهای صاف مناسب هستند.
کفی های طبی عملکردی شوک های وارد شده به پا در زمان راه رفتن را را جذب می کنند و به نوبه خود در زمان راه رفتن یا حرکت کردن به شخص کمک می کنند. این مدل از کفی ها برای اصلاح ناهنجاری ها گزینه خوبی هستند. در واقع طراحی کفی طبی عملکردی سبب می شود که از بخش عقب پا و همینطور وسط پا حمایت شود. برخی از مدل ها نیز وجود دارند که هر دو خاصیت عملکردی و سازگار کنندگی را دارند.
طراحی کفی طبی نرم و شکل پذیر
اگر به جنس این مدل از کفی ها دقت شود از چوب پنبه یا چرم و یا فوم های پلاستیکی ساخته شده است. انعطاف بسیار زیادی برای این کفی ها دیده می شود. این مدل از کفی ها دارای لایه های محافظتی هستند که سبب می شود میزان فشار و آسیب به مچ پا تا حد زیادی برطرف شود. افراد دیابتی و یا کسانی که درگیر دردهای پینه های کف پا هستند می توانند از کفی های طبی نرم و منعطف استفاده نمایند.
طراحی کفی طبی فانکشنال
مشکلی صافی در کف پا یا وجود انحنا در پا در زمان راه رفتن از موضوعاتی است که برخی از کودکان درگیر آن هستند. این موضوع سبب می شود که در سیستم پا مشکلاتی ایجاد شود و به طور کلی در قسمت عضلات پای کودکان نیز یک سری مشکلات ایجاد شود.
طراحی کفی طبی فانکشنال سبب می شود که این عارضه از بین برود. در واقع این مدل از کفی ها برای دردهای ساق پا و همینطور دردهای مفاصل پا و دردی که در بخش مچ پا دیده می شود مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از کفی های فانکشنال برای کودکان و بزرگسالان گزینه خوبی برای از بین بردن این عارضه است. البته دقت شود که جنس این مدل از کفی ها به نسبت نوع قبل کمی سخت تر هستند.
طراحی کفی طبی ورزشی
ورزشکاران به خصوص فوتبالیست ها زمان زیادی به تمرین و دویدن اختصاص می دهند و این موضوع سبب می شود که در عضلات پا و بخش های مچ پا یک سری ایرادات ایجاد شود. به طور کلی فوتبالیست ها و ورزشکاران درگیر کشیدگی تاندون می شوند و البته که نیاز به کفی های طبی ورزشی مخصوص به خود هستند که می تواند اثرگذاری مخصوص به خود داشته باشد.
کفی ها از نظر جنس
3 جنس کلی برای کفی های طبی دیده می شود، کفی نرم، نیمه سخت و سخت! البته در طراحی کفی طبی، شکل و ساختار ظاهری نیز دخالت دارد. مثلاً کفی هایی که حمایت کننده قوس طولی پا هستند و یا کفی هایی که شامل پدهای متاتارسال برای صافی های قوس عرضی و درد انتهایی هستند. برخی از کفی ها شامل بالابرهای پاشنه هستند و همه این موارد در دسته بندی طراحی کفی طبی دیده می شود. کفی های مواج نیز وجود دارد که برای رفع خستگی گزینه بسیار خوبی است و سبب می شو که ایجاد فشار به پا تا حد زیادی جلوگیری شود. این مدل از کفی ها در دوره های درمانی استفاده می شود. کفی های دیگر نیز وجود دارد که بصورت خاص طراحی می شوند.
طراحی کفی طبی مواج
در طراحی کفی طبی دو دسته کلی وجود دارد. دسته اول کفی های عمومی است و دسته دوم نیز کفی هایی است که برای پاهای خاص استفاده می شود. در طراحی کفی طبی عمومی وزن بدن در سطح کف پا تقسیم می شود و پمپاژ خون به خوبی صورت می گیرد و در زمینه جذب شوک نیز عملکرد خوبی دارد.
در صورتی که فرد درگیر خار پاشنه باشد و یا در زمان راه رفتن احساس درد کند و یا افت قوس طولی پا داشته باشد نیاز به کفی های مخصوص دارد و مدل های عمومی برای وی مناسب نخواهد بود. به طور کلی در طراحی کفی طبی مواج شرایط به این صورت است که مواد سیال در نقاط واکنش کف پا جریان دارد و به طور کلی با ماهیچه ها و رگ و تاندون ها سر و کار دارد.
کسانی که از کفش های نوک تیز استفاده می کنند کوچکترین ضربه ای که به کفش وارد شود، به بخش کمر انتقال می یابد. استفاده از کفی های مناسب سبب می شود تا میزان فشار وارد شده به حداقل برسد و موقعیت پا حفظ شود. به طور کلی طراحی کفی طبی سازگارکننده نیز وجود دارد که دردهای خفیف را آرام می سازد و مشکلات ساختاری بسیار جزئی در پاها را نیز به حداقل می رساند.
کسانی که درگیر دفرمه شدن پا و یا بدشکلی پا در اثر حوادث هستند و یا بیمارانی که در زمان راه رفتن و زندگی روزمره خود مشکلات زیادی دارند می توانند از کفی های طبی استفاده نمایند.
نتیجه گیری
در طراحی کفی طبی در ابتدا باید ساختار کلی پا مشخص شود، سپس می بایست بهترین انتخاب بر اساس نوع مشکل پا در نظر گرفته شود. برخی از افراد دردهای زیادی در ناحیه پا دارند و برخی دیگر نیز هستن که از دردهای چندگانه گلایه می کنند. در هر صورت طراحی کفی طبی باید به صورتی باشد که بتواند با نوع پا و رفع مشکل آن کمک کند در غیر این صورت اثر گذاری آن زیر سوال می رود.