همه  چیز در رابطه با پروتز پا زیر زانو

پروتز پا زیر زانو، یکی از کاربردی ترین و مهم ترین پروتزها در دنیای مهندسی پزشکی است. این پروتز یک جایگزین کاربردی برای پای قطع شده از قسمت زانو به شمار می رود. به وسیله پروتزی که از زیر زانو به پای فرد وصل می شود، بیمار توانایی قدم برداشتن دارد. پروتز مذکور قطعات مختلفی دارد که هر یک به دلیل خاصی داخل آن جایگذاری می شوند. در این مقاله تلاش کردیم تا شما را به طور کامل با پروتز پا زیر زانو و قطعات آن آشنا کنیم. اگر نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این نوع پروتز دارید، حتما تا انتهای این مقاله با ادونس کلینیک همراه باشید.

 

آشنایی با پروتز پا زیر زانو

عوامل مختلفی سبب می شود تا افراد دچار نقص عضو شده و پای خود را از دست بدهند. از جمله این عوامل می توان به صدمات جنگی، تصادفات، بیماری هایی چون دیابت و ... اشاره کرد. یکی از روش های کاربردی برای جبران نقص عضو، استفاده از پروتز است. پروتزهای پا انواع مختلفی دارند که با توجه به نوع و سطح نقص عضو ساخته می شوند. این نوع پروتزها با مراجعه به پزشک و بررسی شرایط عضو آسیب دیده ساخته می شوند. یکی از انواع این پروتزها، پروتز پا زیر زانو است. این نوع پروتز برای بیمارانی استفاده می شود که پای آن ها از قسمت زانو قطع شده باشد. پروتز مذکور دارای قسمت هایی چون ساق، مچ، پنجه، پاشنه و انگشتان پا است. در گذشته به دلیل نوع ساخت و جنس پروتز، راه رفتن کمی برای بیماران مشکل بود. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی، نمونه های بهتری از این پروتز ساخته می شود.

 

پروتز پا زیر زانو - ادونس کلینیک

 

همانطور که در مقدمه این مقاله اشاره کردیم، پروتز پا زیر زانو از قسمت های مختلفی تشکیل شده است. هر یک از این قسمت ها با توجه به شرایط خاص بیمار و نیازهای او تنظیم می شود. از جمله این قسمت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

سیستم تعلیق

قطعه ای است که پروتز را به باقیمانده پا متصل می کند. این سیستم انواع مختلفی دارد که با توجه به نوع و سطح نقص عضو تعیین می شود.

سوکت

باقیمانده پا روی این قطعه قرار می گیرد. سوکت از جنس ترموپلاستیک یا فلز و به صورت چند لایه ساخته می شود.

 لاینر

بخشی متحرک در داخل سوکت است که از مواد انعطاف پذیر ساخته شده است.

Shin Tube

قطعه ای میان سوکت و پای مصنوعی است. این قطعه از مواد سبکی نظیر فیبر کربن، آلومینیوم و تیتانیوم ساخته می شود.

قطعات نام برده شده جزء اصلی ترین قطعات پروتز پا زیر زانو هستند. برای این که هر یک از این قطعات متناسب با نیاز بیمار ساخته شود، حتما باید به یک متخصص مراجعه کنید. ادونس کلینیک یکی از با تجربه ترین و معتبرترین مراکز در زمینه ساخت پروتز است. شما می توانید از این مجموعه برای تهیه انواع پروتز کمک بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ادونس کلینیک تماس حاصل نمایید.

 

پروتز پا زیر زانو - ادونس کلینیک

 

پروتز پا زیر زانو یا شانک، قسمتی از پای مصنوعی است که سوکت را به قطعات مچ و کف پا متصل می کند. به طور کلی پروتز پا زیر زانو را در دو حالت مختلف می توان مشاهده کرد.

  • طراحی اسکلت خارجی
  • طراحی اسکلت داخلی

در صورتی که از اسکلت خارجی استفاده نمایند؛ کاربر حین لمس کردن آن احساسی درست شبیه به پوست بدن دارد. زیرا برای تهیه آن از یک فوم نرم و حساس استفاده می کنند. تنها عیب این شانک، شکنندگی و ظرافت بیش از اندازه آن است. البته این نوع پروتز پا زیر زانو به آسانی قابل تنظیم برای انواع استفاده ها است. طراحی اسکلت خارجی به کمک یک پوسته سفت و سخت انجام می گیرد. این نوع شانک مقاوم بوده و طول عمر بالایی دارد. از جمله معایب موجود در این نوع پروتز پا زیر زانو می توان به عدم تنظیم مجدد آن اشاره نمود. توصیه می شود اگر کاربر پروتز زیر زانو، فعالیت های سنگین انجام می دهد از این نوع شانک استفاده کند.

برای پروتز پا زیر زانو سیستم مچ پا نیز اهمیت دارد. سیستم مچ پا از ایستادن فرد حمایت می کند. بنابراین باید استحکام کافی را داشته باشد تا بتواند وزن فرد را تحمل کند. طرح های مختلف و متفاوتی برای سیستم مچ پا وجود دارد که در زیر برخی از آن ها را نام خواهیم برد.

  • SACH
  • مچ پای تک محوری
  • مچ پای پویا

پیشرفته ترین سیستم مچ پا مربوط به مچ پای پویا است. این سیستم اجازه پرش از روی پاشنه را به کاربر خواهد داد. بنابراین در صورت استفاده از این سیستم مچ، لازم نیست فرد از انرژی زیادی استفاده کند. سیستم مچ پای تک محوری نیز به کاربر امکان حرکت مچ را میدهد و موجب ثبات او حین حرکت خواهد شد. در حالی که سیستم SACH فقط یک حرکت را به کاربر می بخشد. به همین دلیل ارزان قیمت تر از دو گزینه دیگر است.

 

تماس با ما-ادونس کلینیک

 

مراحل ساخت پروتز پا زیر زانو

از زمانی که قطع عضو اتفاق می افتد، به فاصله چند روز تا چند هفته بعد، بهترین زمان برای تهیه پروتز است. البته به دلایلی ممکن است این فرآیند چند سال پس از قطع عضو آغاز شود. با این حال، اگر به تازگی دچار این مشکل شده اید، بهتر است در زمان ایده آل نسبت به انتخاب پروتز پا زیر زانو اقدام کنید. ساخت و تهیه پروتز مراحل خاصی دارد که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم.

 

تنظیم شرینکر

اولین مرحله از ساخت پروتز پا زیر زانو، تنظیم شرینکر است. شرینکر برای شکل دادن و کاهش ورم در اندام باقیمانده استفاده می شود و یک جمع کننده یا فشرده ساز است. حضور شرینکر از بروز حساسیت در زمان استفاده از سوکت کمک می کند. همچنین کمک می کند تا شکل اندام بیمار پس از جراحی زودتر ثابت شود.

لاینر و قالب و گچ گیری

لاینر یک قطعه نرم واسط است که میان پوست بیمار و سوکت قرار می گیرد. این قطعه می تواند نیروهایی که در زمان راه رفتن به پا وارد می شود را جذب و کنترل نماید. از همین رو، حضور آن از آسیب رسیدن به اندام جلوگیری می کند. لاینرها انواع مختلفی دارند که با توجه به موارد زیر انتخاب می شوند:

نوع تعلیق، سطح فعالیت، مشکلات پوستی، مهارت، برجستگی های بدن، شکل و ...

در صورتی که بیمار شما نیاز به لاینر اختصاصی داشته باشد، مراحل قالب گیری و گچ گیری باید انجام شوند.

سوکت های تشخیصی

این نوع سوکت، اولین سوکت مصنوعی در پروتز است. جنس آن از پلاستیک شفاف بوده و با روش های مختلفی به صفحه ای درون پروتز متصل می شود. از جمله این روش ها می توان به پین یا قفل، وکیوم بالا و مکش اشاره کرد. برای اتصال قسمت پایینی سوکت به پروتز، از آداپتورها و پیلون ها استفاده می شود. این سوکت پس از مدتی که پای بیمار به پروتز عادت کرد، با سوکت نهایی جایگزین می شود.

سوکت نهایی

پس از این که بیمار به پروتز خود عادت کرد، باید سوکت تشخیصی را با سوکت نهایی جایگزین کرد. سوکت نهایی از فیبر کربن ساخته می شود. از همین رو، بسیار سبک تر از سوکت پلاستیکی بوده و مقاومت بالاتری نیز دارد. این سوکت می تواند به صورت اختصاصی و رنگی با توجه به سلیقه بیمار ساخته شود. تنظیم ارتفاع این سوکت باید توسط متخصص انجام شود.

 

پروتز پا زیر زانو - ادونس کلینیک

 

جنس پروتز پا زیر زانو

پروتزها با توجه به کاربردی که دارند از جنس های مختلفی تولید می شوند. از جمله موادی که برای ساخت پروتز پا زیر زانو مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:

فلزات

فلزاتی چون آلومینیوم، تیتانیوم، منیزیم، مس و فولاد برای ساخت پروتز استفاده می شوند. این فلزات ممکن است به صورت خالص یا به صورت آلیاژی استفاده شوند. در ساخت پروتز با استفاده از فلزات سعی می شود تا فلزاتی با چگالی کمتر انتخاب شوند. این موضوع به سبک شدن پروتز کمک می کند.

پلیمرها

یکی از بهترین انتخاب ها برای ساخت پروتز پا زیر زانو، انواع پلیمر است. از جمله این پلیمرها می توان به سیلیکون و فایبرگلاس اشاره کرد. البته به دلیل دوام کمی که این پلیمرها دارند، برای قسمت های اصلی از آن ها استفاده نمی شود. چرا که پروتز باید تحمل وزن اندام را داشته باشد. کامپوزیت های فلزی پلیمری یونومتریک یکی از بهترین گزینه ها برای ساخت پروتز پا هستند. از جمله ویژگی های منحصر به فرد این پلیمر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

انعطاف پذیری مکانیکی، ولتاژ تحریک کم، تراکم کم و سهولت استفاده

الیاف کربن

پروتزهای مدرن امروزی با الیاف کربنی ساخته می شوند. از جمله خواص این الیاف می توان به موارد زیر اشاره کرد:

سختی بالا، مقاومت کششی بالا، وزن کم، مقاومت شیمیایی بالا، تحمل در دمای بالا، انبساط حرارتی کم، مقاومت ویژه بالا و مدول خاص

شما می توانید جنس پروتز مورد نظر خود را با مراجعه به متخصص و پس از معاینات اولیه انتخاب کنید.

 

بهترین پروتز پا زیر زانو چه ویژگی هایی دارد؟

برای داشتن بهترین پروتز پا زیر زانو، باید دقت کنید که پروتز انتخابی شما ویژگی های خاصی داشته باشد. از جمله این ویژگی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داشتن سوکت مناسب
  • برخورداری از لاینر مناسب
  • اضافه کردن مکش برای اتصال شگفت انگیز و راحت
  • حالت فنری

تمامی این ویژگی ها در کنار هم، سبب می شود تا تجربه ای عالی در استفاده از پروتز زیر زانو داشته باشید. برای تهیه یک پروتز مناسب بهتر است به متخصص ارتوپد مراجعه کنید. همچنین ساخت پروتز خود را به یک مرکز معتبر مانند ادونس کلینیک بسپارید.

 

پروتز پا زیر زانو - ادونس کلینیک

 

آنچه باید پیش از داشتن پروتز پا زیر زانو بدانید

پیش از تهیه پروتز پا زیر زانو باید بدانید که همه افراد شرایط استفاده از پروتز را ندارند. در حقیقت قبل از اقدام به تهیه پروتز باید حتما با یک متخصص مشورت شود. در این شرایط میزان حساسیت پوست بیمار، سطح فعالیت پیش از قطع عضو و وضعیت عضو آسیب دیده مورد بررسی قرار می گیرد. با توجه به موارد گفته شده، صلاحیت بیمار برای استفاده از پروتز تعیین می شود. باید بدانید که پای مصنوعی محدودکننده نخواهد بود؛ بلکه این پروتز برای تسهیل زندگی به بیمار پیشنهاد می شود. بیماران باید برای معاینه و بررسی پروتز هر 6 الی 12 ماه یکبار به پزشک مراجعه کنند.

نکاتی در خصوص هزینه و قیمت پروتز پا زیر زانو

با توجه به این که پروتز شما از چه جنسی ساخته شده و چه قطعاتی دارد، قیمت آن تعیین می شود. همچنین باید بدانید که می توان برخی از انواع پروتز را به صورت دست دوم تهیه کرد. قیمت این نوع پروتزها کمتر از پروتزهای دست اول هستند. پروتزهایی که به صورتی شخصی و خصوصی برای افراد ساخته می شوند نیز قیمت بیشتری دارند. اما اصلی ترین نکته در تعیین قیمت پروتز، جنس آن است. پروتزهای با الیاف کربن قیمت بیشتری نسبت به سایر پروتزها دارند. برای استعلام قیمت می توانید با کارشناسان ادونس کلینیک تماس حاصل نمایید.

جمع بندی

بهترین نوع پروتز پا زیر زانو از جنس الیاف کربن و یا پلیمر ساخته می شود. پروتزها باید به صورت قالب گیری شده و اختصاصی برای هر بیمار تهیه شوند. هر کدام از پروتزها با توجه به سطح نقص عضو قطعات خاصی دارند. پروتزها می توانند ادامه زندگی را برای فرد تسهیل کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با انواع پروتز می توانید با کارشناسان ادونس کلینیک تماس حاصل نمایید. 


سوالات متداول

پروتز پا زیر زانو، یکی از کاربردی ترین و مهم ترین پروتزها در دنیای مهندسی پزشکی است. این پروتز یک جایگزین کاربردی برای پای قطع شده از قسمت زانو به شمار می رود. به وسیله پروتزی که از زیر زانو به پای فرد وصل می شود، بیمار توانایی قدم برداشتن دارد.یکی از روش های کاربردی برای جبران نقص عضو، استفاده از پروتز است. پروتزهای پا انواع مختلفی دارند که با توجه به نوع و سطح نقص عضو ساخته می شوند. این نوع پروتزها با مراجعه به پزشک و بررسی شرایط عضو آسیب دیده ساخته می شوند.

فلزات

فلزاتی چون آلومینیوم، تیتانیوم، منیزیم، مس و فولاد برای ساخت پروتز استفاده می شوند. این فلزات ممکن است به صورت خالص یا به صورت آلیاژی استفاده شوند.

پلیمرها

یکی از بهترین انتخاب ها برای ساخت پروتز پا زیر زانو، انواع پلیمر است. از جمله این پلیمرها می توان به سیلیکون و فایبرگلاس اشاره کرد. 

الیاف کربن

پروتزهای مدرن امروزی با الیاف کربنی ساخته می شوند. 



پرسش و پاسخ

پیام بگذارید