سرفصل های این مقاله:
- زخم پای دیابتی چیست؟
- عوامل ایجاد زخم پای دیابتی
- درجه بندی زخم پای دیابتی
- استفاده از جراحی جهت درمان پای دیابتی
زخم پای دیابتی چیست؟
کلینیک پای دیابتی چه خدماتی ارائه می دهد؟ ما می خواهیم در این محتوا در مورد ویژگی ها و خدمات یک کلینیک پای دیابتی مطالبی را بیان کنیم. همه ما بارها زخم پا را تجربه کرده ایم. بعد از ایجاد زخم روی پا با گذشت مدتی زخم بهبود یافته و از بین میرود. برخی از زخم ها به دلیل شرایط جسمی خاص بیمار دیرتر خوب می شوند. از جمله این زخم ها می توان به زخم پای دیابتی اشاره نمود. در بیماران مبتلا به قند خون بالا ترمیم زخم پا به کندی انجام می شود. در این بیماران آسیب عصبی مانع از بهبود به موقع زخم ها می شود. بیماران دیابتی به دلیل نوروپاتی اعصاب محیطی، عملکردهای عصبی در آن ها دچار افول شده و احساس درد را کمتر متوجه می شوند. در نتیجه عدم احساس درد، مغز نمی تواند این حس را به خوبی شناسایی کرده و جواب دهد.
بنابراین بیمار دیابتی ممکن است خیلی دیر متوجه زخم ایجاد شده روی پای خود گردد. به همین دلیل یک زخم کوچک در پای این بیماران ممکن است تبدیل به یک جراحت بزرگ شود. بر این اساس کلینیک های خاصی با عنوان کلینیک پای دیابتی ایجاد شده اند که خدمات مورد نیاز بیماران دیابتی را ارائه می دهند. این کلینیک ها تمام خدمات مورد نیاز برای بهبود زخم پای دیابتی را در اختیار بیماران قرار می دهند. در ادامه محتوا در مورد کلینیک پای دیابتی و چگونگی ایجاد زخم پای دیابتی مطالب بیشتری را بیان خواهیم کرد.
عوامل ایجاد زخم پای دیابتی
افراد مبتلا به قند خون بالا لازم است نسبت به سلامت پاهای خود حساسیت بیشتری به خرج دهند. برای این منظور می توانند از یک کلینیک پای دیابتی و خدمات آن کمک بگیرند. در صورتی که شما مبتلا به دیابت هستید موارد ذکر شده در زیر می تواند موجب بروز زخم پا گردد. استفاده از دخانیات، ورزش نکردن و نداشتن تحرک کافی، چاقی و داشتن اضافه وزن، فشار خون بالا، چربی خون بالا. تمام موارد ذکر شده می توانند موجب بروز زخم پای دیابتی شده و مشکلات عدیده ای را برای بیمار به وجود آورند. همچنین در زیر به برخی از عواملی که ایجاد زخم پای دیابتی را افزایش می دهند اشاره خواهیم کرد.
- وجود ناهنجاری در شکل پا
- استفاده از کفش و صندل نامناسب
- عدم کنترل دیابت
- نوروپاتی دیابت
- گردش خون ضعیف
در صورتی که بیمار مبتلا به دیابت موارد ذکر شده در بالا را جدی نگرفته و قند خون خود را کنترل نکند با مشکلات جدی مواجه خواهد شد. برای رفع این مشکلات لازم است به کلینیک پای دیابتی مراجعه کند. بروز زخم پا در بیماران دیابتی ممکن است منجر به قطع عضو گردد. همچنین اگر این زخم منجر به قطع عضو بیمار نگردد مدت زمان زیادی برای بهبود آن زمان نیاز است. در طول این مدت، بیمار از نظر روحی و مالی در مضیقه خواهد بود. بنابراین قبل از این که در مورد درمان زخم پای دیابتی مطالبی یاد بگیریم بهتر است در مورد روش های پیشگیری آموزش ببینیم.
بیماران دیابتی بهتر است به طور مرتب با یک کلینیک پای دیابتی در تماس باشند. در کلینیک پای دیابتی متخصصین زبده ای وجود دارد که به بیماران کمک می کنند. همچنین این بیماران بهتر است رژیم غذایی مناسب و سبک داشته باشند. سبک زندگی این بیماران می بایست کمی متفاوت از افراد معمولی باشد. غذا خوردن، ورزش کردن و دیگر فعالیت های آن ها باید متفاوت از افراد عادی باشد. متخصصین مشغول در کلینیک پای دیابتی توصیه می کنند مراقب هر گونه علامت در پای خود باشند. این علامت ها شامل بریدگی، تغییر رنگ، خراشیدگی و کبودی هستند. همچنین هرگونه تغییر در رنگ پوست باید مورد توجه قرار گیرد. در کلینیک پای دیابتی به تمام علامت های مذکور توجه نشان می دهند.
درجه بندی زخم پای دیابتی
در کلینیک پای دیابتی انواع خدمات مربوط به بهبود زخم پای دیابتی را ارائه می دهند. در کلینیک پای دیابتی زخم های ایجاد شده بر اساس دیابت را طبق درجه بندی ها و گرید بندی های صورت گرفته درمان می کنند. متخصصین بیان می کنند بزرگ ترین مشکل در بیماران دیابتی به ویژه آن ها که قند خون بالا دارند، ضعف عروق بدن است. ضعف و نازک شدن عروق بدن بیماران مبتلا به دیابت زمینه را برای بروز زخم فراهم می کند. زخم هایی که در پای بیماران دیابتی ایجاد می شود نتیجه تنگ شدن و ضعیف شدن عروق در این بیماران است. کلینیک پای دیابتی این ضعف و تنگی عروق را تشخیص می دهد. بنابراین بهترین و عاقلانه ترین کار این است که بیماران مبتلا به دیابت با یک کلینیک پای دیابتی در ارتباط باشند.
تحقیقات نشان می دهد هر بیمار مبتلا به دیابت حداقل یک بار در طول مدت بیماری دچار زخم پا شده است. شناخته شده ترین عارضه در بیماری دیابت بروز زخم پا است. زخم پای دیابتی گاها چنان شدت می یابد که منجر به قطع عضو می شود. همانطور که در بالا نیز بیان کردیم بهبود زخم های دیابتی به دلیل شرایط خاصی که دارند به کندی صورت می گیرد. در نتیجه بهبود کند این زخم ها، بیمار مستعد عفونت خواهد شد. بنابراین لازم است بیمار مبتلا به دیابت برای درمان زخم عفونی شده یا جلوگیری از عفونی شدن زخم به کلینیک پای دیابتی مراجعه کند. در صورتی که هر قسمت از پای بیمار مبتلا به دیابت دچار بی حسی یا تغییر رنگ شد لازم است حتما به پزشک یا یکی کلینیک پای دیابتی مراجعه کند.
برای درمان زخم پای دیابتی در کلینیک پای دیابتی ابتدا اقدام به گرید بندی زخم خواهند نمود. به کمک گرید بندی و درجه بندی زخم ها می توان به نوع زخم و عمق آن پی برد. به طور مثال اگر زخم سطحی و کوچک باشد به کمک پانسمان و پمادهای ساده می توان برای بهبود آن اقدام نمود. در حالی که اگر زخم عمیق و عفونی باشد نیاز به درمان های جدی تر پیدا می کند. درجه بندی زخم پای دیابتی بر اساس استانداردهای مختلف روز دنیا انجام می گیرد.
مطالب تکمیلی و نمونه کارهای ما را در اینستاگرام مشاهده کنید
در کلینیک پای دیابتی پزشک متخصص ابتدا ویژگی های زخم را بررسی می کند. سپس بر اساس آن ویژگی ها اقدام به انتخاب درمان مناسب می کند. درجه بندی زخم پای دیابتی انواع مختلفی دارد که در زیر به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد. درجه بندی زخم پای دیابتی دکتر واگنر مگیت یکی از این درجه بندی ها است. این درجه بندی بر اساس عمق زخم پای دیابتی انجام شده است. هر کلینیک پای دیابتی می تواند از یک گرید بندی خاص استفاده کند. واگنر مگیت زخم پای دیابتی را به شش درجه تقسیم کرده است. این شش درجه به شرح زیر است.
- درجه صفر نشان دهنده پای سالم است.
- درجه یک نشان دهنده زخم های سطحی پای دیابتی است.
- درجه دو نشان دهنده زخم های عمیقی است که به مفاصل رسیده اند.
- درجه سه نشان دهنده زخم های عمیقی است که آبسه دارند.
- درجه چهار نشان دهنده مرگ بافت پا است.
- درجه پنج نشان دهنده بروز قانقاریا است.
زمانی که در کلینیک پای دیابتی زخم درجه پنج از سوی پزشک تشخیص داده شود تنها راه حل آن قطع عضو است. نوعی درجه بندی دیگر برای زخم پای دیابتی از سوی دانشگاه تگزاس صورت گرفته است. دانشگاه تگزاس درجه بندی خود را بر اساس میزان عفونت زخم انجام داده است. ممکن است یک کلینیک پای دیابتی از این درجه بندی استفاده کند. این درجه بندی شامل چهار درجه است. درجه بندی های این گرید را در زیر بیان خواهیم کرد.
- زخم تمیز و عاری از عفونت که درجه صفر است.
- زخم غیر ایسکمیک
- زخم ایسکمیک
- زخم عفونی شده
درجه بندی دیگری برای این منظور وجود دارد که به درجه بندی SAD معروف است. در این درجه بندی از پنج ویژگی کلی زخم های دیابتی کمک گرفته شده است. این پنج ویژگی شامل موارد زیر هستند.
- عمق زخم پای دیابتی
- آرتروپاتی
- وسعت زخم پای دیابتی
- سپسیس
- عصب SAD
نوعی تقسیم بندی دیگر وجود دارد که زخم پای دیابتی را بر اساس محدوده زخم درجه بندی کرده است. این تقسیم بندی از سوی انجمن بیماری های ایالات متحده صورت گرفته است. بر اساس این تقسیم بندی زخم ها را به سه دسته زخم های سطحی، عمیق و بی ثبات تقسیم می کنند. به طور کلی برای درجه بندی زخم های دیابتی کلینیک پای دیابتی می تواند از ویژگی های مختلفی کمک بگیرد. با توجه به ویژگی های مورد نظر می توان از گرید بندی مناسب استفاده کرد. برخی از مهمترین این ویژگی ها را در زیر نام خواهیم برد.
- عمق و اندازه زخم
- وجود یا عدم وجود حفره در زخم
- میزان گرانوله
- اتصال یا عدم اتصال به استخوان
- مقدار زهکشی
- میزان بافت نازک پیرامون زخم
- عدم یا وجود عفونت
- تورم و التهاب در زخم
- بوی ناخوشایند زخم
- دما و حرارت زخم
استفاده از جراحی جهت درمان پای دیابتی
وقتی شما به عنوان یک بیمار مبتلا به دیابت به یک کلینیک پای دیابتی مراجعه می کنید تحت معاینه پزشک قرار خواهید گرفت. در صورتی که زخم پای بیمار گسترش یافته و منجر به قانقاریا شده باشد، تنها راه حل قطع عضو است. در کلینیک پای دیابتی از متخصصین جراحی عروق کمک گرفته می شود. در کلینیک پای دیابتی اگر پزشک متخصص تشخیص قانقاریا بدهد جراح باید برای قطع عضو اقدام کند. در صورتی که روش های درمان زخم پای دیابتی جوابگوی زخم نباشند و منجر به بهبود آن نشوند تنها راه قطع عضو است.